IPv6

Deze website is sinds 11 mei 2009 is te bereiken via IPv6!

Het is mogelijk om deze website op te vragen via IPv6 of IPv4. IPv6 heeft normaal de voorkeur. Tenzij gebruikt wordt gemaakt van bijvoorbeeld Teredo tunneling onder XP.

Ook heb ik een pagina die alleen te bereiken is via IPv6 en eentje die alleen te bereiken is via IPv4. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld te kijken of je wel via IPv6 kunt verbinden als je teredo gebruikt. Bij teredo onder XP zal IPv4 de voorkeur hebben tenzij de overkant van de verbinding een teredo server heeft lopen. Dat heeft deze website niet.

En jij?

Je bent via IPv4 op deze site gekomen vanaf 3.239.119.61. Tijd om eens te denken aan IPv6 connectiviteit. Lees vooral verder. Hieronder staan een paar mogelijkheden.

 

IPv6 installeren

Alleen onder XP zul je IPv6 nog moeten installeren. Vista, Windows 7 en recente Linux versies hebben IPv6 standaard aan boord. Maar..... De maar is dat je internet provider nog geen IPv6 levert. Behalve dan aan wat XS4ALL klanten die aan een test meedoen. Om de overgangsperiode te overbruggen waarbij er wel al diensten zijn maar nog geen "native" IPv6 toegang, hebben we alternatieven zoals Teredo, 6to4 of een tunnel.

 

Teredo

Teredo is een manier om automatisch een tunnel op te zetten waarmee je IPv6 connectiviteit krijgt. Het nadeel van Teredo is dat het IPv6 op de tweede plaats zet. Als je dus naar een website gaat die zowel via IPv6 als via IPv4 te bereiken is, zal je systeem via IPv4 gaan. Dat is bij een tunnel via een "tunnel broker" of een echte verbinding niet het geval, dan heeft IPv6 de hoogste prioriteit.

 

Teredo onder XP

Teredo instellen in XP doe je door twee commando's te geven in een DOS box.

In XP is IPv6 niet standaard geïnstalleerd. Dat is wat dit commando doet.
     - netsh interface ipv6 install

Hiermee activeer je teredo.
     - netsh interface ipv6 set teredo client

Zonder verdere instellingen zul je nu verbinding kunnen maken met IPv6-only websites.

Teredo uitschakelen in XP doe je door dit commando te geven.
     - netsh interface ipv6 set teredo disabled

Uitschakelen heeft verder geen voordeel. Als je een betere IPv6 verbinding hebt zal teredo automatisch niet meer gebruikt worden.

 

Teredo onder Vista

Dit is te doen maar is een stuk lastiger. Wat mij betreft is dit niet de beste oplossing en zou ik een tunnel willen aanraden. Zie een stukje lager

Voor degenen die het dan toch echt willen:

1) Vista vertellen dat DNS gedaan moet worden voor IPv6:

Ga naar de eigenschappen van je netwerk adapter. Klik op "Internet Protocol versie 6". Klik op de knop eigenschappen. Klik op "Het volgende IPv6-adres gebuiken" en vul als IPv6 adres in 2001:1:2:3:4:5:6:7 en de regel er onder vul je 64 in als "lengte van voorvoegsel van subnet". Klik op OK.

2) Uitzoeken welke interface de "Tunnel-adapter" is.

Open een "Opdrachtprompt" als administrator. Tik in: ipconfig. Je krijgt een lijstje met al je interfaces. Zoek naar de "Tunnel-adapter" die al een adres heeft dat begint met "2001:0". De naam van die interface heb je zometeen nodig. Hij heet bij mij "LAN-verbinding* 6".

3) Een standaard route aanmaken voor het IPv6 verkeer:

In hetzelfde "Opdrachtprompt" schermpje wat je als administrator geopend had tik je: netsh interface ipv6 add route ::/0 "<naam van je tunnel interface>"

Bijvoorbeeld: netsh interface ipv6 add route ::/0 "lan-verbinding* 6"

Nu zou teredo moeten werken zoals in XP. Sites die ook via IPv4 te bereiken zijn zullen niet standaard via IPv6 gaan. Je kunt deze pagina gebruiken om te testen.

Als je teredo in Vista weer uit wil zetten dan gebruik je het volgende commando en dan even opnieuw opstarten. netsh interface ipv6 reset

 

Teredo onder Windows7

Voor windows 7 zijn dezelfde stappen nodig als hierboven voor Vista. Maar er komt nog iets bij. Windows 7 lijkt wel dement. Nadat de netwerk verbinding opgekomen is weigert het de Teredo verbinding te gebruiken. Door het geven van het commando uit de 3e stap van het stukje over Vista werkt het weer. Maar dat is telkens weer nodig.

Het handigste, vond ik, is een batch file maken. Als je met rechts klikt op je buroblad kies je voor nieuw > tekstdocument. De naam verander je dan is bijvoorbeeld teredo.bat. Standaard eindigt de naam op .txt maar dat moet er vanaf. De inhoud bij mij is dan: netsh interface ipv6 add route ::/0 "Teredo Tunneling Pseudo-Interface"

Je zou deze batch file in je opstarten mapje kunnen zetten. Dit werkt alleen goed als er een vertraging in wordt gezet. Windows voert die batch file soms eerder uit dan dat je netwerk interface werkend is. Zet dus in de batch als eerste regel het woordje pause.

Als je teredo in Windows 7 weer uit wil zetten dan gebruik je het volgende commando en dan even opnieuw opstarten. netsh interface ipv6 reset

 

Teredo (Miredo) onder Ubuntu Linux.

Onder Ubuntu kun je Sabnzbdplus draaien als client. Hier een paar commando's. Met dank aan "Huub".

apt-get install miredo

sudo apt-get install sabnzbdplus

aanpassen /etc/default/sabnzbdplus

 

Teredo, tunnel, lapmiddelen.

In de toekomst zullen providers langzaam over (moeten) gaan naar verbindingen die zowel IPv4 als IPv6 aan kunnen om uiteindelijk IPv4 aan de kant te kunnen zetten. XS4ALL is hier koploper. Ze hebben de eerste klant aangesloten die IPv4 en IPv6 adressen krijgt in mei 2009. Op dit moment is het standaard voor alle klanten beschikbaar.

 

Geen teredo maar een tunnel

Onder Vista of Windows 7 werkt teredo al standaard. Maar niet zoals in XP. Naar mijn mening is het gewoon slecht geïmplementeerd.

Om een echtere IPv6 verbinding te hebben is het aan te raden om gebruik te maken van een tunnel broker. Het makkelijkste vind ik om gebruik te maken van de tool van gogonet. Even registreren via deze pagina en de tool downloaden. Starten maar en klaar. Hier is echter 1 groot nadeel aan. Ze blokkeren de laatste tijd poort 119 die nodig is om te verbinden met de (gratis) newsservers.

Ook kun je een tunnel krijgen bij Hurricane Electric. Ook hier moet je registreren. Je zult de tunnel moeten instellen in een DOS schermpje. (start > uitvoeren "cmd"). De commando's kun je op hun site vinden. Tip: gebruik voor XP toch de Vista commando's. Die hoef je niet na elke herstart weer in te typen.

Voor alle duidelijkheid: Ook onder XP kun je een tunnel gebruiken en dat heeft zelfs mijn voorkeur.

 

Newsreaders

Wat nog veel leuker is, is dat je gratis gebruik kunt maken van usenet. Zowel xsnews , newszilla en Tele2 bieden dit. Je kunt ze tegelijk gebruiken voor de grootste snelheid. Bij XSnews moet je wel even een account hebben. Het lijkt er op dat ze geen nieuwe accounts meer aanmaken.

Gebuik je SABnzbd, NNTPGrab of NewsBin Pro? Dan kun je dit stukje overslaan omdat deze tools zelf IPv6 ondersteunen.

Als jouw news leech tool geen IPv6 ondersteunt (bv. Newsleecher of grabit) is hier een oplossing. Als je windows gebruikt kun je met een paar simpele commando's een locale ipv4-naar-ipv6 proxy instellen. Hier de letterlijke commado's:

     - netsh interface portproxy add v4tov6 listenport=4119 connectaddress=newszilla6.xs4all.nl connectport=119

     - netsh interface portproxy add v4tov6 listenport=5119 connectaddress=weathergirl-ipv6.tele2.net connectport=119

     - netsh interface portproxy add v4tov6 listenport=3119 connectaddress=reader.ipv6.xsnews.nl connectport=119

In je client kun je nu drie accounts aanmaken. Deze laat je verbinden met 127.0.0.1 en dan respectievelijk poort 4119, 5119 en 3119.

Nu zou je moeten kunnen leechen ;)

 

Als het niet lukt.

- Je kunt hier controleren of de IPv6 newsservers wel in de lucht zijn.

- Stel de DNS servers op je pc met de hand in. Mijn oude fritz!box handelde DNS niet goed af voor IPv6.

- Als je antwoorden krijgt op een ping naar 6.daveboonstra.nl is je verbinding goed. Dit doe je vanuit een dos schermpje (command prompt). Daar type je:

     - ping 6.daveboonstra.nl

- Als je wel kunt pingen maar niet kunt surfen naar http://6.daveboonstra.nl/ en je maakt gebruik van NOD32 dan kan het opgelost worden door NOD32 te de-installeren en opnieuw te instaleren.

-Andere security software kan ook in de weg zitten. Denk aan Norton of McAfee enz. Zorg in elk geval dat je de firewall weer terug inschakelt als je deze tijdelijk uit zet om te testen.

- Als ping lukt, surfen lukt maar verbinden met de news servers niet dan probeer eens met putty te telnetten naar de news servers. Dit kun je in twee stappen doen. Eerst naar het echte adres. Bijvoorbeeld reader.ipv6.xsnews.nl en poort 119. Daarna naar het adres 127.0.0.1 en poort 3119. Hierbij ga ik er van uit dat je de portproxy instellingen van hierboven hebt gebruikt. Let op: standaard zal SSH staan aangevinkt en dat MOET je omzetten in telnet. Een geslaagde test geeft een resultaat als:

201 reader.ipv6.xsnews.nl NNRP Service Ready.......

Als het fout gaat zal het putty scherm zichzelf meteen sluiten.

 

Een kwestie van tijd

Lang zal het niet meer duren voordat de IPv4 adressen op zijn. IANA heeft de laatste IPv4 adressen uitgedeeld aan de RIRs. Nederland valt onder RIPE-NCC en deze heeft 15 september 2012 de laatste adressen uitgedeeld. Er is er nog maar een blok IPs over waaruit alleen nieuwe bedrijven er 1024 kunnen aanvragen.
Dan komt het neer op de voorraden die de ISPs zelf nog hebben. We moeten dus over naar IPv6. Onvoorstelbaar dat alleen XS4ALL er klaar voor is. Nog vreemder is dat nog geen enkele grote website in Nederland bereikbaar is via IPv6. (mei 2009, aangepast maart 2013)

 

Vragen? Fouten?

Zie je een fout op deze pagina of deze site? me.